Råd för en mer hälsosam kost och bästa livet

Råd för en mer hälsosam kost och bästa livet

De flesta av oss är väl medvetna om att vår kost kanske inte är så bra som den hade kunnat vara. Med tanke på att hälften av invånarna i vårt avlånga land för närvarande är överviktiga kan det vara väl värt att ta till sig vissa råd för att få en mer hälsosam livsstil. Vad behöver man egentligen göra för att bli mer nyttig och nå den där hälsosamma vikten som man strävar mot?

Vikten av grönsaker och frukt

Visst är det viktigt att äta frukt och grönsaker, så mycket vet vi, men i vilken mängd man bör äta detta är det många som underskattar. Ungefär 50 % av allt det som man äter ska vara antingen frukt eller grönsaker, där man bör äta just grönsaker i större mängd. Se till att skifta mellan råa och tillagade varianter samt välj gärna en mängd olika sorters grönsaker för att få variation i kosten. Om man känner för någonting sött efter kvällsmaten bör man strunta i godiset och istället äta en saftig frukt.

Dra ner på sötsaker

Detta råd är det mest uppenbara, men samtidigt det allra viktigaste. När vi äter godis, kakor eller snacks får vi inte i oss någon näring och blir inte mätta, men viktökningen kommer ändå att bli enorm. Både läsk, godis, kakor, snacks och andra onyttigheter är fullproppade med kalorier som vi inte behöver, så varför inte byta ut detta mot nyttigare alternativ. Drick te istället för cola och ta ett äpple istället för en godispåse!

hälsosam kost frukt

Åk inte till affären när du är hungrig

När hungern kallar finns det en mycket större risk att man blir sugen på allt som man ser, och detta kan leda till en stor mängd onödiga köp i mataffären som man egentligen inte behöver. Om man därför istället handlar när man är mätt så kommer det att vara enklare att satsa på den maten som man bör köpa istället för vad man är sugen på för stunden. Om man sedan på kvällen vill ha sötsaker kommer det att bli enklare att stå emot när det inte finns något onyttigt i hemmet.