Bli bäst på att förutspå väder

Bli bäst på att förutspå väder

Självfallet blir det mycket lättare att planera dagens aktiviteter om du vet med dig hur väderleken kommer att se ut. Medan vissa dagar präglas av skinande solsken möts du andra gånger av regn, rusk och åska. För att du ska få många trevliga stunder framöver under den bara himlen utan att behöva vara rädd för oväder kan du ta tjuren vid hornen och lära dig att förutspå vädret.

Nedan ska vi ge några tips och råd på vad de olika molnen egentligen betyder. Genom förmågan att tyda moln kan du få reda på hur vädret med största sannolikhet kommer att se ut inom en snar framtid, och på så vis förenklas processen av att planera en dag ute i den friska luften. Fortsätt att läsa och ta reda på mer! 

cumulus humilis

Fint väder hela dagen

Cumulus Humilis är molnen som tyder på att du inte behöver vara rädd för ett regnoväder. De lätta stackmolnen påminner om de små fina molnen som du ser i introt till serien Simpsons, och så länge Cumulus Humilis inte växer sig större kan du räkna med att vädret förblir fint. Det är när stigande varm luft möter den redan varma luften på höjd som dessa moln plötsligt dyker upp.

Ett lågtryck på ingång

Att ta reda på om det kommer att bli ett lågtryck eller inte kan du ibland göra genom att inte ens titta på molnen, utan snarare hur fåglarna beter sig. När ett lågtryck är på väg föredrar många flygande insekter att hålla sig lite närmare marken. Om du märker att insektsletande fåglar flyger lägre än vanligt kan detta vara ett tecken på att ett lågtryck är på ingång. Den här metoden är dock inte lika bergsäker som att hålla dig till molntydning.

Morgondagens regnoväder

Om du får syn på ett stort antal skidspetsmoln som ligger tätt mot horisonten betyder detta att morgondagens väder förmodligen inte blir det bästa. Dessa moln lägger sig omkring 8 kilometer upp i luften och talar om för dig att regnet snart är framme. Även om vädret ser okej ut just nu väntar regnet på dig dagen därpå. Se därför till så att du inte planerar in några utomhusaktiviteter där ett tråkigt väder kan sätta käppar i hjulet för upplevelsen. 

väderstation för att spå väder

Då är det åska, hagel och regn som gäller

Nästa sorts moln som vi ska kika på talar inte bara om för dig när det blir regn, utan också hagel och åska. Passande nog brukar molnet i folkmun kallas för åskmoln eller bymoln medan dess officiella namn är Cumulonimbus. Utseendet påminner om ett städ, och molnet är ett resultat av ett växande stackmoln som har tagit sig upp mot stratosfären. Ju högre upp du kommer desto kallare blir det, så fukten inom Cumulonimbusmolnet fryser snart till is. Det är detta som inom kort leder till ett hageloväder.

Nu är du förhoppningsvis mer kunnig kring hur du går till väga för att förutspå vädret. Imponera på dina vänner eller använd din kunskap för att smidigare planera in kommande händelser och aktiviteter.

Något man kan ha nytta av med att kunna vädertolkning är att det är en bra konversationsstartare, vill du ha fler tips mer åt raggningshållet så kolla in dessa raggningsreplikerna.

Källa: Väderexpert Anders Persson på Väderstationsguiden.se