Hur mycket pasta per person?

Då var det hög tid att laga en utsökt middag som innehåller pasta. Kanske till familjen, kanske till gäster som ska komma på besök. En aspekt av matlagningen som dock alltid är extra komplicerad är hur mycket pasta man egentligen ska laga till varje person. Det känns som om det alltid antingen blir för mycket eller för lite hur man än vrider och vänder på det. Det finns lyckligtvis nog vissa knep som du kan dra nytta av så att du får helt rätt mängd pasta per person.

Så här mycket pasta krävs

Äger du en gammal hederlig pastaslev? Då har du tur. Hålet i mitten av sleven talar nämligen om för dig hur mycket pasta du behöver så länge det är tal om spaghetti. Om du fyller hålet med pasta har du nog till en portion. Om du hellre väger din pasta lyder en bra tumregel som följande: 150 gram pasta till två personer – alltså 75 gram per portion.

Självfallet kan det dock variera beroende på om personerna i fråga är riktigt hungriga eller inte. Vissa äter mer än andra, så om du ska ha gäster på besök och vill vara på den säkra sidan bör du kanske istället räkna med 100 gram per portion.

Tips för att koka pasta på rätt sätt

För varje 100 gram pasta är det lämpligt att hälla i 1 liter vatten i kastrullen för att säkerställa att den inte klibbar fast. Du gynnas därför av att använda en riktigt stor kastrull när du kokar pasta. Du ska heller inte snåla med saltet. Det blir ofta så att man inte häller i tillräckligt mycket salt, och pastan blir då givetvis smaklös. Sist men inte minst bör du komma ihåg att undvika att skölja din pasta i just kallt vatten.