Getmannen

Getmannen är en mytisk figur som egentligen har sitt ursprung i de gamla romarnas mytologi. När vi idag talar om den här figuren i mystiska och skräckinjagande sammanhang är det dock mer moderna vandringssägner som är i fokus. Har du hört talas om den här figuren? Du kanske redan har blivit uppskrämd av de många skräckhistorier som dyker upp som spön i backen just nu? Här får du mer fakta om getmannen!

Getmannens ursprung i modern tid

Allt verkar ha börjat tidigt 1970-tal i Prince George’s County i Maryland, USA. Under en tid dödades ett antal hundar och idén om en mordisk getman föddes. Strax därefter kom rapporter om att många hade sett en man med mänsklig överkropp och underkropp som en get. 

Rykten och spännande historier sprids snabbt och vandringssägner om den mordiska figuren fick snart fäste lite överallt i USA och resten av världen. Inte sällan kombinerades den ”nya” idén med gammal folktro. 

För ett par år sedan fick myten sedan en verklig renässans till följd av en designers bildspel på diskussionsforumet Reddit. Designern hade skapat bilder på en man i getmundering som navigerade runt i en skog. 

Perfekt material för nya vandringssägner alltså! Att designern tydligen bara ville prova ut en dräkt för jakt spelade ingen roll. Bollen var i rullning igen!

Hur ser getmannen ut?

Den moderna getmannen, såsom den avbildas nu och beskrivs i text, har ett mänskligt ansikte med gethorn i pannan. Han har vidare en mänsklig torso men underkroppen är hårig med ben formade som getters ben. Istället för fötter har han klövar.

Eftersom idén med getmannen är levande och föränderlig finns naturligtvis varianter på grundformen. Det finns historier med ett väsen med getöron och ett rejält bockskägg. Likaså finns exempel på beskrivningar där enorma horn är i fokus.

Vad gör getmannen?

Det är givet att figuren som är hälften get och hälften man inte är något särskilt snällt väsen. Det är egentligen raka motsatsen som gäller. Död och ondska är det centrala men exakt hur blodtörstig han är beror på vilken vandringssägen eller historia det handlar om.

En favoritsyssla är att smyga på och skrämma personer som ger sig in i ”hans” skog. Ibland kan den här viljan att försvara territoriet också leda till ond bråd död. Framför allt är det tonåringar och älskande par som han verkar vilja göra illa.

Finns getmannen i Sverige?

I Sverige älskar vi spännande och skräckinjagande historier. Vi har också en förkärlek för väsen och det övernaturliga. Det är därför inte så konstigt att vi har tagit den traditionella idén om getmannen och gjort allt ännu mer övernaturligt.

I många noveller och poddberättelser är vår ”svenska getman” just en man. Han lever i skogen och när han känner för det kan han ändra form för att snärja icke ont anande offer. Han kan förvandla sig till just en getman men inte sällan kan han också anta andra former.

I ett antal berättelser är det en bärande idé att getmannen kan förklä sig och härma andra, till exempel en närstående eller vän. Syftet är självklart att lura oskyldiga till diverse hemskheter.

Getmannen i podd och film

Skräck och det övernaturliga är tema i många poddar och eftersom getmannen definitivt har en koppling till skräck finns ett antal poddar med den mytiska figuren i centrum. En del poddavsnitt diskuterar fenomenet medan andra kretsar kring noveller med den mystiska figuren som huvudperson.

Myten om detta väsen har också blivit tema för en svensk kortfilm som släpptes 2020. Storyn är enkel. En man och en kvinna ger sig ut på en vandring. Upplevelsen blir dock allt annat än behaglig eftersom det finns något som ruvar i skogen.