Kika mot stjärnorna med ett vettigt teleskop

Kika mot stjärnorna med ett vettigt teleskop

Är du en nybörjare inom världen av stjärnskådning och eftersöker därför ett helt eget teleskop? För dig utan tidigare erfarenhet inom området är det inte helt lätt att veta vilket teleskop du bör satsa på. Med en hel uppsjö av olika modeller kan du behöva lite hjälp på traven, och det är just detta som vi ska bjuda på i den här artikeln. Nedan finner du diverse tips och råd gällande vad du bör ta hänsyn till när du köper ditt teleskop. Inspiration har vi fått från denna sida med de bästa teleskopen.

Kontrollera förstoringen

Hur hög förstoring du behöver är lite av en smaksak, men det beror dessutom på vad du förväntar dig att kika på. En hög förstoring tillåter dig att se objekt på närmare håll, men samtidigt kommer bilden att bli en aning suddigare. Därför rekommenderas en bra balans: en förstoring som är hög nog för att du ska kunna se detaljer, men låg nog så att det inte blir för suddigt. Mellanhöga förstoringar ger dig i många fall det bästa resultatet, men snöa inte in dig för mycket på den här detaljen när du väljer ut ditt föredragna teleskop.

bra teleskop

Teleskopets optikdiameter

Jämfört med förstoringen är optikdiametern av yttersta vikt och det första som du bör hålla utkik efter när du väljer ut ditt teleskop. Vi talar här om teleskopets öppning eller mer specifikt huvudoptikens diameter. Öppningen påverkar hur ljusa olika objekt ser ut samt hur väl det är möjligt att särskilja detaljer. Om optikdiametern är stor kommer du att kunna se mer, så ha detta i åtanke när du väljer ut ditt teleskop.

Vad du som nybörjare bör välja

Vilket nybörjarteleskop som blir ett lämpligt val beror bland annat på vem som kommer att använda sig av teleskopet. Som present till ett yngre barn är det en god idé att satsa på ett teleskop med antingen motorstyrning eller datorstyrning. Detta säkerställer att objektet förblir i fokus, vilket ger en hjälpande hand åt barn upp till omkring 10 års ålder.

Till tonåringar räcker det om teleskopet har enkelt handhavande och till vuxna fungerar i princip vilket teleskop som helst. Ett teleskop med en större optikdiameter kan dock vara att föredra för att få uppleva tydligare bilder samt för att få möjligheten att se fler objekt. Med detta sagt finner du mer konkreta exempel på teleskop nedan.

Lämpliga nybörjarteleskop

Tre modeller som är väl värda att prova på för dig som nybörjare är Explorer-130, Skyhawk 1145P samt Star Discovery 150. Den förstnämnda blir ett ypperligt val för de flesta och är utrustad med en motor som ser till så att du kan följa objekt i rörelse. Den tillåter även för enkel fotografering av planeter och månen.

Även Skyhawk 1145P har en inbyggd motor, och fördelen med den här modellen är den utmärkta optiska kvaliteten. Den är dessutom mer kompakt och gör inte lika ont i plånboken.

Även den sistnämnda modellen Star Discovery 150 har ett stort antal positiva aspekter. Dess Wi-Fi styrning förenklar processen av att hitta diverse objekt, och som om detta inte vore nog kan du förvänta dig ett fantastiskt ljusinsläpp. Dessa är enbart några av de många utomordentliga teleskopen som du inte vill gå miste om.

//Alltdetbästa