Bästa tipsen för ett ekologiskt hus

Bästa tipsen för ett ekologiskt hus

Att leva ekologiskt är inte bara bra för miljön. Det är en skön känsla att leva ett sunt liv med så lite påverkan på omgivningen som möjligt. Dessutom ökar miljökraven hela tiden. Ekologiskt husbygge är ett högaktuellt ämne. Vi har sammanställt våra bästa tips för ett ekologiskt boende.

Bestäm hur ekologiskt huset ska vara

Innan du sätter igång och planerar ett nybygge eller en renovering av ditt befintliga hus bör du bestämma hur pass energieffektivt huset ska vara. Det finns ett antal begrepp som är bra att känna till:

  • Passivhus eller lågenergihus: Ett hus har mycket låg energiförbrukning tack vare god isolering och ventilationslösningar. Ett passivhus tar till vara värme från elektriska apparater, människor och solens instrålning. Endast en mindre värmekälla behövs för vintermånaderna.
  • Nollenergihus: Ett passivhus som har en nettoförbrukning av energi som är noll. Detta uppnås till exempel med hjälp av solceller.
  • Plusenergihus: Detta är den mest ekologiska typen av hus. Här är energiproduktionen större än vad huset förbrukar. Överskottsenergin distribueras via elnätet.

Välj rätt byggmaterial

Ett ekologiskt hus måste bestå av miljövänliga material. Det är en ganska komplex uppgift att hitta miljövänliga byggmaterial eftersom ett hus består av så många olika delar, men det går.

Leta efter byggmaterial som är förnybara, som kan återvinnas eller brytas ner av naturen den dag huset passerat sin livslängd. Undvik material som kräver långa transporter eller miljöfarliga ämnen vid tillverkningen.

Vi i Sverige har turen att ha ett överflöd av naturliga byggmaterial nästan in på knuten bokstavligt talat. Att bygga i trä är en naturlig utgångspunkt för många och ett bra miljöval. Lite mer ovanliga men mycket miljövänliga byggmaterial är halm, hampa, lin och lera.

Skaffa ett integrerat solcellstak

Nu för tiden går det att skaffa solceller till huset för en rimlig kostnad. Det är ett relativt enkelt sätt att gå från passivhus till nollenergihus eller kanske till och med plusenergihus.

Solcellerna behöver inte heller förstöra utseendet på huset. Genom att installera ett integrerat solcellstak smälter solcellerna in i takets struktur och blir knappt märkbara. Det är en smart lösning som producerar el på ett effektivt sätt samtidigt som det ser bra ut. Sveriges snyggaste integrerade solcellstak är i vår mening Midsummer solar roofs.

Välj rätt leverantör eller använd en arkitekt

Slutligen kan du fundera över hur du vill bygga ditt ekologiska hus. Det finns flera valmöjligheter. Det enklaste är att välja ett nyckelfärdigt hus från en huskatalog. Även om det brukar finnas gott om valmöjligheter finns det självklart vissa begränsningar för hur mycket du kan påverka husets utseende och egenskaper.

Om du vill ha fler valmöjligheter och bygga ett hus som har minimal miljöpåverkan kan du anlita en arkitekt som specialiserat sig på denna typ av byggnader. Glöm inte heller att utforma huset så att du och din familj kommer att trivas i det!