Så hittar du bäst plats för huset på tomten

Så hittar du bäst plats för huset på tomten

Det är enklare än någonsin att bygga nytt tack vare ett stort utbud av prisvärda hus. Ditt jobb består i princip mest i att bestämma vilket hus du vill ha. Även om hustillverkaren många gånger kan tipsa om hur du bäst placerar huset på tomten kan det vara bra att själv fundera över alternativen först. Vi har sammanställt våra tips på hur du hittar bäst plats för huset på din tomt.

1. Utgå från tomten

Om du redan har en tomt som du ska bygga på är det naturligt att utgå från den när du väljer hus. Alla hus passar inte för alla tomter. På en sluttande tomt passar ett sutteränghus bäst till exempel. Betrakta tomten och fundera på var huset bäst skulle passa in. Man kan förvisso åstadkomma stora förändringar genom markarbeten, men varför ändra mer än nödvändigt? Fundera även över om du ska ha en pool på tomten så du får med det i beräkningarna redan från början.

2. Kontrollera planbestämmelserna

Det är inte alltid möjligt att få den placering av huset man själv vill på tomten. Det kan finnas begränsningar i planbestämmelserna. Innan du planerar huset och dess placering i allt för stor detalj är det därför bra att först kontrollera med kommunen vilka planbestämmelser som finns. Stäm av med de olika planlösningarna i hustillverkarens katalog (beställ LB-Hus huskatalog här).

3. Studera solens läge

Solen har påverkat hur vi bygger våra hus i tusentals år. Genom att placera huset rätt i förhållande till solens läge får du rätt mängd ljus där det behövs och tillräckligt med mörker där det önskas. De flesta vill att allrum, vardagsrum och uteplats ligger mot söder, alternativt i sydväst. Just dessa väderstreck undviker man dock gärna för sovrummet där man vill slippa ljus.

4. Föreställ dig att du bor i huset

Tänk dig att du bor i huset. Hur brukar du röra dig i ditt nuvarande hem? Skulle du använda uteplatsen mer om den placerades i närheten till sovrummet eller om det fanns en naturlig koppling dit? Kanske, kanske inte. Känner du dig bekväm med att ha insyn från gatan? Kommer du att vilja ha en friggebod på tomten också? Var ligger grannarnas hus? Hur blir insynen och känns det OK att grannarna ser dig när du kopplar av på uteplatsen? Genom att sätta dig in i hur olika situationer skulle kännas kan du få idéer för den bästa placeringen av huset.

5. Ta tid på dig – om möjligt

Om du har gott om tid på dig inför husbygget kan det vara en god idé att besöka tomten under olika tidpunkter på året. Titta på hur solen ligger i förhållande till den tänka placeringen av huset. Titta på hur träd och lövverk påverkar utsikten. Det är stor skillnad mellan vinter och sommar. För uteplatsen är det till exempel ett absolut måste att den har önskad mängd solljus under sommaren, men på vintern är det kanske inte så noga just där.