Vilken är den bästa patiensen?

Vilken är den bästa patiensen?

Olika roliga patienser finns det gott om, här har vi beskrivit några av våra bästa favoriter. Charmen med att lägga patiens är hur enkelt och smidigt det är utan en mängd förberedelser. Detta är nämligen en av de få speltyperna som kan spelas helt själv utan en lång rad motståndare och med hjälp av inget mer än en kortlek. Det resulterar i att patiens blir ett trevligt tidsfördriv när man ska åka utomlands eller har en stund över vid en lång tågresa då man enbart behöver ta fram en kortlek för att börja spela. Att lägga patiens kan man dock göra på flera olika sätt med en mängd patienstyper, så vilken ska man egentligen välja? Vilken är bäst?

Hur man spelar Harpan

En av de mest kända patienserna går under namnet Harpan och går ut på att man ska bygga fyra högar i en stegformation i nummerordning samtidigt som man blir av med alla korten på bordet. Harpan är ett klassiskt spel som man spelar med en vanlig kortlek bestående av 52 kort utan jokrar. I det här spelet är essen de lägsta korten medan kungen är de högsta. Stegarna som ska byggas upp börjar därför med ett ess i botten och jobbar sig sedan upp till en kung på toppen av högen.

Hur man spelar Idioten

En ytterligare populär patiens är Idioten, ett spel som man likt andra patienser kan spela på egen hand med en vanlig kortlek. I det här spelet ska patiensen gå ut med endast de fyra essen kvar på bordet. När man spelar läggs fyra kort ut i rad där det enbart får finnas ett kort i varje färg i raden, och man slänger därför det lägsta i varje färg. Fyra nya kort läggs sedan ovanpå korten där man sparar det högsta av varje färg. Man kan lägga dit ett valfritt kort från de andra korten på borden om en hög skulle råka bli tom. Vitsen med Idioten är att fortsätta ta bort kort så långt det går tills man förhoppningsvis enbart har essen kvar.

Hur man spelar Golf

I den här patiensen lägger man sju kort i en rad med bildsidan uppåt medan det nedanför läggs en ny rad tills man allt som allt har fem rader. I talongen som håller de resterande korten vänder man upp det översta och lägger det bredvid korten som man tidigare har lagt ut. Det här kortet symboliserar början av högen och man ska nu försöka att flytta korten i raderna bort till högen. Om man lyckas att flytta alla korten från raderna till högen kommer man att få ett poäng för varje kort som finns kvar i talongen utan att ha behövt användas. Med tanke på poängsystemet är Golf en patiens som man antingen kan spela själv eller med andra motståndare beroende på vad man föredrar.

Så vilken vanlig patiens är roligast och bäst då?

Vi har här listat tre olika patienser som man kan roa sig med. Vilken som är bäst kan bara var och en svara på. Men vi tycker Harpan är den absolut roligaste. Vilken tycker du?